Lifestyle

Секс після пологів, який він?

Якщо у вас зараз період вагітності і ви переживаєте, який буде секс після пологів, то не хвилюйтеся – усе буде добре, дотримуйтеся кількох порад у нашій статті, але у будь якому разі проконсультуйтеся у свого лікаря.

Дуже багато жінок переживають через те, яким буде секс після пологів і це нормально, що у них є такі переживання, але відверто скажемо переживати не варто. Особливо ці переживання неповинні вас непокоїти під час вагітності, у цей період варто зосередитися на собі і майбутньому малюку.

Про те, якщо ви хочете займатися сексом під час вагітності рекомендуємо прочитати іншу нашу статтю.

Коли зайнятися сексом після народження дитини?

Є жінки, що можуть похвалилася тим, що вони з чоловіком займалися сексом через кілька годин після пологів. Але цього робити не варто.

Лікарі рекомендують почекати з статевим актом чотири-шість тижнів після пологів, незалежно від того народили ви самостійно або за допомогою кесаревого розтину. Найбільший ризик ускладнень – протягом перших двох тижнів після пологів. Але тілу потрібен час на відпочинок і відновлення.

Якщо була епізіотомія, розриви, шви, то, можливо, доведеться чекати довше.

Чи буде жінці боляче?

Найчастіше після пологів (неважливо самостійних чи кесорового розтину) рівень естрогенів сильно падає, і піхва стає сухою і дуже чутливою до проникнення. Особливо, якщо ви годуєте грудьми. Тому дискомфорт і хворобливі відчуття не виключені. Але ризик болю вищий у тих, хто мав розриви і шви.

Навіть через певний період у вас можуть виникнути негативні відчуття, щоб полегшити дискомфорт під час сексу дотримуйтеся наступних порад:

  • спорожніть сечовий міхур
  • прийміть теплу ванну або знеболюючий засіб, який відпускається без рецепту
  • використовуйте мастило / лубрикант
  • збільште тривалість прелюдії
  • пробуйте різні пози, глибину і кут проникнення

Обговоріть альтернативи вагінального сексу, такі як масаж, оральний секс або взаємна мастурбація. Скажіть своєму партнеру, під час якого тілесного контакту ви відчуваєте себе добре, а під час якого – ні.

Дайте собі час. Не поспішайте з проникненням, якщо відчуваєте біль, дискомфорт або страх. Вибирайте час для сексу, коли ви не сильно втомилися і не турбуєтеся про малюка. Якщо секс залишається болючим після тривалої прелюдії і під час сильного збудження, проконсультуйтеся з лікарем.

Чи знизиться чутливість піхви після пологів?

Вагітність і вагінальні пологи можуть розтягнути або пошкодити м’язи тазового дна, які підтримують матку, сечовий міхур, тонкий кишечник і пряму кишку. Щоб тонізувати їх, спробуйте вправи Кегеля. Про те також є тези, що з певним часом м’язи всетаки приходять у попередній тонус.

Які протизаплідні засоби я можу використовувати після пологів?

Щоб знизити ризик ускладнень вагітності та інших проблем зі здоров’ям, лікарі пропонують почекати 18-24 місяці, перш ніж приступити до планування наступної вагітності. Тому ви можете використовувати презерватив, протизаплідний імплант, внутрішньоматкову спіраль і оральні контрацептиви, сумісні з грудним вигодовуванням. У будь-якому випадку проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

А якщо я не хочу сексу після пологів? Зовсім.

Часто після пологів у жінок, крім втоми, недосипання, з’являються страхи: дитина зараз прокинеться, і нам доведеться зробити перерву; моє тіло несексуально; я не хочу знову завагітніти; мені буде боляче і неприємно. Поговоріть зі своїм партнером про це. Поки ви не готові займатися сексом, підтримуйте близькість іншими способами. Проводьте час разом без дитини, навіть якщо це всього кілька хвилин вранці і ввечері. Зазвичай лібідо повертається після закінчення грудного годування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *